Grote zandloper op Kunstberg in Brussel
Door op de Kunstberg in Brussel een grote zandloper in beweging te zetten, heeft een coalitie van ontwikkelings-, landbouw-, milieu- en consumentenorganisaties vandaag de start gegeven van een nieuwe campagne voor duurzame landbouw en voedselzekerheid. De actie noemt Landbouw2015. Volgens de organisaties creëert het huidige landbouwbeleid in Noord en Zuid meer problemen dan oplossingen.
Honger en armoede
"Landbouw zou voedsel moeten produceren, maar vandaag produceert ze meer honger en armoede", zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11. "Van de 850 miljoen mensen die in de wereld honger lijden, zijn er 600 miljoen boeren. De wereldwijde vrije markt in landbouwproducten heeft een concurrentie teweeggebracht tussen landbouwers die leven en werken in totaal verschillende omstandigheden, aan sterk schommelende en structureel lage prijzen."
Bedreigingen
Die concurrentie verergert volgens 11.11.11 en de andere organisaties de industrialisering van de landbouw, de versterkte greep van de voedingsindustrie en de grootdistributie. Voorts bedreigt ze de voedselzekerheid, de economische en sociale leefbaarheid van de landbouw en het ecologisch draagvlak, zowel in de Derde Wereld als in het Westen.
Bijsturing
Daarom moet het landbouwbeleid drastisch bijgestuurd worden, aldus de algemeen secretaris van 11.11.11. "De landbouwpolitiek in Vlaanderen, België en Europa zou niet moeten afgestemd zijn op de bedrijfsbelangen maar op duurzame landbouw", gaat Bogdan Vanden Berghe verder. "Duurzame landbouw is gericht op voedselzekerheid, armoedebestrijding, milieuvriendelijkheid en brengt producten voort die in hoofdzaak op de lokale en regionale markt worden afgezet. Een beleid dat daarop is afgestemd moet ingrijpen in de markt om lokaal leefbare productie te beschermen en de greep van de agro-industrie te verminderen."
Te veel vlees
De organisaties achter Landbouw2015 zien echter ook een verband tussen productie en consumptie als het over duurzame landbouw gaat. "De Westerse voedingspatronen en het aankoopgedrag dat daarmee samenhangt, zijn niet bevorderlijk voor duurzame landbouw. Er wordt te veel vlees geconsumeerd en te veel niet-seizoensgebonden groenten en fruit. We hebben als consument te weinig aandacht voor de herkomst van onze voeding en voor de economische, sociale en ecologische gevolgen van onze voedselconsumptie. Ook dat moet veranderen."
bron: het laatste nieuws
Monday, October 16, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment