woensdag 24 mei 2006 | Bron: belga
Oxfam haalt uit naar fabrikanten van sportkledij
JAKARTA - De fabrikanten van sportkledij slagen er niet om de arbeidsvoorwaarden voor hun personeel in ontwikkelingslanden te verbeteren. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam International. Volgens het rapport worden arbeiders in Azië geïntimideerd of met ontslag bedreigd wanneer ze zich willen verenigen om hun rechten te laten gelden.
Het rapport, dat woensdag werd voorgesteld in de Indonesische hoofdstad Jakarta, belicht de manier waarop vakbonden, die ijveren voor betere lonen en arbeidsomstandigheden, worden onderdrukt door ontslagen, fabriekssluitingen, (seksuele) intimidatie en geweld. Oxfam wijst naar Fila als de grootste overtreder omdat zij het minst actie hebben ondernomen om de rechten van de vakbonden in de Aziatische fabrieken te respecteren. Reebok krijgt de beste punten in het rapport. Andere fabrikanten zoals Nike, Adidas, Puma en Asics hebben volgens het rapport 'enige vooruitgang' geboekt.
Mensenrechtenorganisaties zijn enkel in staat om een klein percentage van de duizenden fabrieken te bezoeken, maar telkens stuiten ze op ernstige misbruiken van het personeel, stelt het rapport. De auteur van het rapport erkent dat fabrikanten van sportkledij niet de enige zijn die zich in ontwikkelingslanden schuldig maken aan dergelijke misbruiken, ,,maar miljoenen mensen kennen de merken en hun misbruiken stoten echt wel tegen de borst als je bedenkt hoeveel de atleten betaald krijgen om hun kledij te dragen'', aldus auteur Kelly Dent. Nike betaalt de Braziliaanse nationale voetbalploeg 16 miljoen dollar (12,45 miljoen euro) per jaar. Adidas stort jaarlijks 1,8 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) op de rekening van de Franse voetballer Zinedine Zidane. De Aziatische arbeiders die de schoenen en de kledij van de sterren maken, verdienen minder dan 5 dollar (3,89 euro) per uur en moeten soms zelfs 16 uur per dag werken, aldus het rapport.
Wanneer de arbeiders zich verzetten en zich proberen te verenigen, worden ze ontslagen, getuigt het voorbeeld van Muhammed Ali, een voormalige arbeider van Adidas. Ali, die 6 jaar bij Adidas werkte, werd vorig jaar samen met 30 vakbondsleiders ontslagen nadat hij in oktober 2005 een staking van één dag had georganiseerd.
www.cleanclothes.org
Thursday, May 25, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment