Op initiatief van Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert BOURGEOIS keurde de Vlaamse Regering vandaag het ontwerp van kaderdecreet voor de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking goed. Hierin worden de visie, doelstellingen, kwaliteitscriteria, instrumenten en evaluatiemechanismen vastgelegd. Met deze tekst wil Vlaanderen tonen dat het ontwikkelingssamenwerking als een belangrijk beleidsdomein beschouwt, als een verantwoordelijkheid die degelijk en met een lange termijnvisie moet worden ingevuld.
Wat ging vooraf?
De Vlaamse overheid voert sinds 1993 een eigen ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Zowel kwalitatief als kwantitatief volgde de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking een groeipad. Vandaag is er een structurele samenwerking met Zuid-Afrika en Mozambique en krijgen 36 gemeenten ondersteuning van de Vlaamse overheid voor hun gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking. Ook voor sensibilisatie en educatie trekt Vlaanderen jaarlijks middelen uit en sinds kort is er een Vlaams waarborgfonds voor microfinanciering.
De Vlaamse Regering wil dat groeipad duidelijk voortzetten. Onlangs werd het nieuwe Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking boven de doopvont gehouden. Volgend jaar stijgt het budget van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking met 20 % en bij de recente begrotingscontrole sleepte de minister nog voor dit jaar ook nog eens een miljoen euro extra in de wacht. Dankzij deze budgetstijging kan Vlaanderen met een nieuw partnerland in het Zuiden gaan samenwerken en worden de activiteiten in Mozambique uitgebreid naar nieuwe sectoren.
Door deze uitbreiding kreeg de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking steeds meer nood aan een overkoepelend kader. Enerzijds om te zorgen voor meer structuur en onderlinge samenhang in alle activiteiten van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. Maar ook om de verschillende spelers in de Noord-Zuid-sector en de partnerlanden en -organisaties een duidelijk inzicht te bieden in de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking.
Principes en voorwaarden van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking
Het nieuwe kaderdecreet verankert de vier principes, die de Vlaamse overheid hanteert in de samenwerking met haar partners. Eigenaarschap betekent dat de partners in het Zuiden hun eigen ontwikkelingsbeleid bepalen en zelf de prioriteiten aanwijzen. Partnerschap wijst erop dat de samenwerking is gebaseerd op gelijkwaardigheid, wederkerigheid, vertrouwen en respect. Ook het respect voor de culturele, sociale, economische, religieuze en levensbeschouwelijke diversiteit van de partners en de constante beleidsdialoog is een essentieel uitgangspunt.
Daarnaast legt het ontwerp van kaderdecreet zes noodzakelijke voorwaarden vast voor initiatieven binnen de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. Deze zijn ontwikkelingsrelevantie (beantwoordt aan de criteria zoals OESO/DAC vaststelt), ongebonden hulp (vrij van enige verplichting tot besteding in goederen of diensten uit Vlaanderen), concentratie (bundeling van de inspanningen tot een beperkt aantal landen, sectoren en actoren), coördinatie en harmonisatie (met de eigen initiatieven van haar partners en van andere donoren), resultaatgerichte en langdurige samenwerking en kwaliteit.
Het ontwerp kaderdecreet moet nu voor advies naar de SERV en de Raad van State, waarna het terug op de Vlaamse ministerraad komt. Minister Bourgeois hoopt voor het eind van het jaar met het kaderdecreet naar het Vlaams Parlement te kunnen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois
Tel.: 02-552 70 39
Gsm: 0496-27 57 81
No comments:
Post a Comment