"Stop met bomen planten"
IPS
for English summery: see below
BRUSSEL, 13 december (IPS) - Bomen planten om de opwarming van de aarde tegen te gaan is niet overal een goed idee. In gematigde streken als het grootste deel van Europa en de VS, absorberen de donkere bossen veel warmte. Daardoor maken ze het probleem nog erger, zeggen onderzoekers uit de VS en Frankrijk.
De studie klinkt behoorlijk onheilspellend voor rijke landen die veel hebben geïnvesteerd in groene longen. Tegen 2100 kunnen bossen in het hoge noorden en in gematigde streken sommige plaatsen 10 graden Celsius warmer maken dan ze zouden zijn als er geen bomen waren geplant.
De onderzoekers van het Lawrence Livermore National Laboratory - een overheidslaboratorium in de VS - de Université Montpellier II en de Amerikaanse Carnegie Institution, willen geen kwaad woord kwijt over boomplantacties in de tropen. Nieuwe bomen binden koolstofdioxide - het belangrijkste broeikasgas. Bovendien verdampen bomen als het warm is ook veel water. De wolken die daardoor ontstaan, houden het zonlicht tegen. Die twee effecten verminderen de opwarming van de aarde.
In gematigde streken wegen die twee effecten echter niet op tegen een derde verschijnsel dat in de omgekeerde richting werkt. Bosgebieden zijn meestal donker, en daardoor absorberen ze meer warmte dan niet begroeide stukken grond.
Volgens de studie, die gepubliceerd is in de online-versie van het vakblad Geophysical Research Letters en zaterdag in San Francisco op een wetenschappelijk congres wordt gepresenteerd, gaf eerder onderzoek al aan dat de bossen in het hoge noorden de opwarming van de aarde in de hand werken. Nu blijkt dat dus ook op te gaan voor wouden in gematigde streken.
De onderzoekers zeggen dat het model dat ze gebruikten rekening houdt met meer effecten van grootschalige ontbossing en bebossing dan vroegere studies. De internationale aanbeveling om bomen te planten om zo het broeikaseffect tegen te gaan, is alleen gebaseerd op het eerste effect: bomen binden koolstofdioxide uit de atmosfeer als ze groeien. Dat bossen ook een negatieve uitwerking kunnen hebben, ontbreekt bijvoorbeeld helemaal in de VN-conventie over Klimaatverandering. IPS (PD/JS)(EINDE/2006)
English summery and comment
This article was on the Belgian IPS news-site today, 13. December 2006. It says that planting trees and growing forests are not always a solution to the glasshouse-effect and in some cases, specific in the moderate climate zones, can increase the effect of global warming. But I have some serious questions about these so-called results of scientific research. To start with the question: where are there nowadays in the moderate climate zones, large surfaces of wood that can effect global warming? They are all vanished in the past centuries, by the force of mankind and not only for living or agriculture areas, but in many cases for the exploring of resources, energy, building and transport infrastructure for industry. In fact, it is our lifestyle of energy-eating industry and transport that is the number one factor in global warming. Well, in my opinion, although their scientific point could have a ground of truth, but by extracting this from the whole picture, these self-pronounced scientist are murderers. We need global solutions for global problems and we need to take up responsibility for the needed change in energy-eating industry and lifestyle of 'the independent world'.